Roca dels Moros El Cogul

Compartir

La Roca dels Moros, situada a El Cogul, a la comarca de Les Garrigues, és sens dubte un dels jaciments rupestres més importants de la península Ibèrica, amb 42 figures pintades i 260 elements gravats sobre la roca. Aquest conjunt rupestre ha estat reconegut com a Patrimoni Mundial de la UNESCO des de 1998.

Aquesta àrea de Les Garrigues ha estat habitada de forma continuada per humans des del Paleolític, i la cavitat de la Roca dels Moros va ser utilitzada com a lloc de culte durant uns 5.000 anys.

Les pintures que es troben en aquest jaciment pertanyen a l'estil artístic llevantí i van ser realitzades pels últims caçadors-recol·lectors entre els segles VIII i V aC. Més tard, durant els segles V i II aC, els grups neolítics van continuar amb les representacions rupestres, en aquest cas, en un estil més esquemàtic que pertany a l'art esquemàtic.

Els investigadors també han identificat inscripcions posteriors en la roca, datades de l'època ibèrica i romana, tot i que moltes d'elles són de difícil lectura o no es poden llegir.

Entre les escenes més destacades de les pintures rupestres es troba una representació de caça, on hi apareix una figura humana que porta un arc i unes fletxes i es troba enfrontant-se a un senglar. També destaquen les representacions de diversos bovins.

No obstant això, la singularitat del conjunt es mostra especialment en l'escena coneguda com "la dansa fàl·lica": un grup de dones vestides amb llargues faldilles i el tors nu que s'agrupen en parelles i envolten un home amb un fal·lus exagerat. Aquesta representació excepcional correspon a un acte ritual que reforça la identitat de la cova com a lloc de culte rupestre.

HORARI DE VISITES:

Del 16 de setembre al 30 de juny

  • Dimarts amb reserva
  • De dimecres a dissabte de 10:00h a 15:00h / Tardes amb reserva
  • Diumenges i festius de 10:00h a 15:00h.

Horari de Setmana Santa

  • Divendres i dissabte: de 10:00h a 15:00h / Tardes amb reserva.
  • Diumenge i dilluns: de 10:00h a 15:00h.

Horari d'estiu (de l'1 de juliol al 15 de setembre)

  • De dimarts a dissabte de 10:00h a 15:00h / Tardes amb reserva.
  • Diumenges i festius de 10:00h a 15:00h.

Tancat els dilluns no festius, el 25 i 26 de desembre i l'1 i 6 de gener.

*La taquilla i l'entrada es tanquen 30 minuts abans del límit horari.

Agenda

Les Garrigues Guarnides (Les Garrigues en flor)

24/05/2024 - 08/06/2024

Llegir més...

Destaquem...

La Ruta del Cister: tres grans monestirs reials amb una sola…

Llegir més...

La Primavera del Cava retorna al maig amb 16 activitats entre…

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!