Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona Vallbona de les Monges

Compartir
Trucar 973 33 02 66
Contactar vallbona@monestirvallbona.cat

Un espai extraordinari on el pas del temps es comparteix amb la comunitat religiosa femenina. Amb vuit-cents anys de presència monàstica ininterrompuda, és el tresor més desconegut i fascinant de la Ruta del Cister.

Santa Maria de Vallbona de les Monges és un monestir cistercenc situat al municipi de Vallbona de les Monges, a la comarca de l'Urgell. Les primeres referències al monestir es remunten a l'any 1153, però no va ser fins al 1176 quan es va integrar completament a l'orde cistercenc.

Aquest és l'únic monestir femení de la Ruta i també el que ha mantingut una comunitat monàstica de forma ininterrompuda durant més de 850 anys, excepte durant èpoques de guerra, és clar.

Vallbona és un monestir preciós. Malgrat les seves dimensions reduïdes, destaca per la seva singular bellesa i és un exemple clar de la importància de les dones durant l'època medieval.

En la seva història trobem un llistat d'abadesses que provenien de la noblesa catalana. Dins del monestir, cal destacar els dos campanars gòtics, essent el més gran d'ells el que descansa sobre la nau de l'església. Una de les característiques més rellevants del monestir és la possibilitat de poder-hi fer estades gràcies a la seva acurada hostatgeria. Va ser declarat monument historicoartístic l'any 1931.

L'església és un clar exemple de la transició del romànic al gòtic. Té una planta de creu llatina amb una sola nau i tres absis rectangulars amb decoració escultòrica. Cada galeria del claustre presenta un estil diferent: àrab, romànic i gòtic. La sala capitular (segle XIV) alberga una imatge de la Mare de Déu de la Misericòrdia (segle XV).

Horari de visites guiades:

  • El monestir ofereix visites guiades a les zones obertes al públic en diverses franges horàries. Consulta el calendari.
  • Existeix la possibilitat de concertar visites per a grups a partir de 25 persones fora dels dies esmentats; per fer-ho contacteu prèviament al telèfon 973 33 02 66 o al mòbil 639 759 442 o bé a roser@sitacturisme.cat.

*Tancat: els dilluns no festius, el 25 i 26 de desembre i l'1 i el 6 de gener. El divendres sant tancat només per la tarda.

Propostes

Descobreix el Monestir de Santa Maria de Vallbona - carnet entrada…

Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona Vallbona de les Monges

Agenda

Trobada de Grups de Recreació Medieval a Ciutadilla

03/05/2024 - 05/05/2024

Llegir més...

Destaquem...

La Primavera del Cava retorna al maig amb 16 activitats entre…

Llegir més...

Sorteig: una nit a l'Hostal Sant Bernat d'Olot

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!