Museu Etnogràfic de Ripoll Ripoll

Compartir
Plaça del Abat Oliba s/n Ripoll

L'any 1929 es fundava l'Arxiu Museu Folklòric de Ripoll, que s'instal·là a les golfes de l'antiga església de Sant Pere i fou el primer de Catalunya dedicat a l'etnografia. Al llarg de setanta anys i de forma ininterrompuda va recollir, conservar, estudiar i difondre el patrimoni de les nostres contrades.

El resultat és el Museu Etnogràfic de Ripoll que, després de deu anys de readaptació, obre altra vegada les portes per seguir preservant i enriquint el seu fons i tornar a mostrar aquest llegat, que ens ajuda a entendre una societat a partir d'un patrimoni material i immaterial, del qual destaquen les col·leccions relacionades amb els pastors, la pagesia, els oficis,la religiositat popular, la farga catalana i el ferro forjat i les armes de foc portàtils ripolleses.

La nova seu, inaugurada el març del 2011, convida a fer un recorregut —interessant per a grans i petits—, que permet descobrir el passat recent i la identitat d'un territori i també reconèixer una manera de viure i de sentir.

A través del Museu Etnogràfic de Ripoll també podeu conèixer dos espais més, l'exposició Scriptorium i la Farga Palau de Ripoll:

SCRIPTORIUM

L'escriptori de Santa Maria de Ripoll , va deixar un vell llegat de manuscrits dels segles X, XI i XII, dels més rellevants d'Europa a nivell paleogràfic, textual i artístic.

L'Scriptorium de Ripoll és una exposició permanent, que de manera interactiva i didàctica, ofereix la possibilitat de conèixer el passat cultural de la població i la importància que el Monestir de Santa Maria de Ripoll, va tenir al llarg dels segles X-XII, en la producció i còpia de manuscrits, que van esdevenir dels més importants d'Europa.

El visitant, ja sigui adult o petit, aprendrà com es fabrica un pergamí, com s'aconsegueix que una ploma d'oca escrigui, com es relligava un còdex medieval, i el més important de tot és que un cop acabada la visita, podrà fer ell mateix de monjo copista, posant en pràctica el què ha après a l'exposició.

FARGA PALAU

Entra dins un autèntic taller de farga que va tancar les portes de manera definitiva l'any 1978. Podràs observar dos martinets, les trompes (que caracteritzen la farga catalana), la roda hidràulica... i conèixer el procés mitjançant el qual la mena es converteix en ferro apte per ser treballat posteriorment.

La Farga Palau s'integra dins el Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC).

Serveis

  • Servei educatiu*.
  • Visites guiades i tallers .
  • Investigació*.
  • Restauració i desinsectació*.

*Tots els serveis esmentats són amb cita prèvia.

Horaris

  • De dimarts a dissabte: De 10 h a 13.30 hores i de 16 a 18 hores
  • Diumenges i festius: De 10 a 14 hores

Juliol, agost i Setmana Santa

  • De dimarts a dissabte: De 10 a 13.30 hores de 16 a 19 hores
  • Diumenges i festius: De 10 a 14 hores

Tancat
Dilluns i els dies 1 i 6 de gener i 25 i 26 de desembre.


També et pot interessar: Anem de museus per Catalunya

Destaquem...

Sorteig: entrades al Museu de la Colònia Vidal

Llegir més...

Parella a la fuga: una escapada perfecta en parella a Rocallaura

Llegir més...

Agenda

Visita guiada a l'Scriptorium de Ripoll

13/11/2021 ...

Llegir més...

Visita guiada a la Farga Palau de Ripoll

20/11/2021 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!