Museu de la Pesca Palamós
Projecte Cultural
L'objectiu del Museu de la Pesca és ser un espai de diàleg entre la gent de mar i la resta de la societat. Per aconseguir-ho vol rescatar i reivindicar una relació mil·lenària entre les comunitats i la mar; pretén ajudar a descobrir al visitant un món apassionant i fràgil, un patrimoni natural, social i cultural procedent de la pesca i els seus protagonistes més directes, amb la voluntat inequívoca de prendre posició davant del futur del sector i dels recursos marins.
L'escenari d'aquest objectiu es concreta en una sèrie d'equipaments i serveis al port de Palamós, a partir dels quals es generen accions i activitats en l'àmbit de la conservació, l'estudi, la difusió i la valoració del patrimoni lligat a la pesca i als pescadors del nostre litoral, englobades dins del projecte cultural "El Gust de la Mar"
Les barques del peix, extensió flotant del museu de la pesca
La tasca de difusió engegada pel Museu de la Pesca es fonamenta en la recuperació, la conservació i l'estudi del patrimoni marítim en el seu conjunt. Per aquest motiu aposta per una ampliació cap a l'aigua del seu àmbit d'acció per mitjà de la preservació de les embarcacions cedides al Museu i la posada en marxa de l'extensió flotant.
Pujar a bord d'una nau visitable és un repte per als sentits: la inestabilitat d'un vaixell, l'olor d'una sala de màquines, la impressió d'un espai petit i angoixant, la percepció del fons del mar o d'una mola de peix a través del monitor d'una sonda, una conversa per ràdio, el tacte d'una xarxa... són elements sensorials que apropen a la gent a les embarcacions i reforcen el discurs del Museu, i el fan més entenedor, proper i participatiu.
Programa Memòria Viva
El Museu de la Pesca va començar a principis dels anys 90 del segle XX una tasca de recuperació de la memòria oral del món de la mar, que l'ha dut a fer entrevistes a persones relacionades professionalment i vitalment amb la mar, amb els oficis i amb la vida marítima de la Costa Brava. Parlar amb la gent més gran ha estat no només un gran plaer, també ha esdevingut una font inesgotable de coneixement, un patrimoni que malauradament té la fragilitat que li confereix la seva naturalesa.
Un dels objectius del Museu de la Pesca i de la Càtedra d'Estudis Marítims ha estat intentant reconèixer, documentar i dotar de valor aquest tipus de patrimoni, anomenat patrimoni immaterial, no només captant-lo i preservar-lo per a les generacions futures, sinó també retornar-lo a la societat en forma d'activitats.
Per això, Memòria Viva és un programa de recuperació del patrimoni immaterial que enguany suma tres activitats: les converses de Taverna, diàlegs amb la gent de mar; imatges que fan parlar, la descoberta dels fons fotogràfics; i mestres dels fogons, aproximació a la cuina marinera del nostre territori.