Reial Monestir de Santes Creus Aiguamúrcia

Compartir
Plaça de Jaume el Just Aiguamúrcia
Trucar 977 63 83 29
Contactar santescreus.cultura@gencat.cat

El Monestir Reial de Santes Creus està situat a la vora del riu Gaià. Aquest monestir va ser el centre d'una de les senyories monàstiques més extenses i influents de la Corona d'Aragó.

Amb una arquitectura robusta, seriosa i austera, l'abadia reflecteix el model canònic dels monestirs cistercencs (juntament amb Vallbona de les Monges i Poblet). Visitar Santes Creus significa reviure una època en què la puritat i la retirada del món es concretaven en un lloc fermament ancorat a la terra. Actualment, ja no l'habiten monjos.

Fundat el 1160, el moment àlgid de Santes Creus va ser durant els segles XIII i XIV, gràcies a la seva estreta relació amb la noblesa i la família reial. Els reis Pere el Gran i Jaume II el Just, juntament amb la seva esposa Blanca d'Anjou, van ser mecenes del monestir i van decidir ser enterrats aquí, en dos mausoleus gòtics situats al costat de l'altar major.

L'estudi i la restauració dels mausoleus reials el 2010 van permetre descobrir les restes de Pere el Gran i Blanca d'Anjou, els únics monarques de la Corona d'Aragó les restes dels quals s'han conservat intactes.

La planta del monestir organitza els espais de manera que s'adeqüen a les necessitats de la comunitat. L'església, que va ser oberta al culte el 1225, és un exemple de la transició de l'estil romànic al gòtic. Tot i que transmet una sensació de lleugeresa i grandiositat, és un temple sòlid i auster. Contrastant amb això, destaca l'esplendor del claustre, del segle XIV, que és el primer exemplar d'estil gòtic de la Corona d'Aragó.

Horari:

De dimarts a diumenge, inclosos els festius.

  • Període de l'1 d'octubre al 31 de maig: de les 10:00h a les 17:00h (última projecció de l'audiovisual és a les 16:30h).
  • Període de l'1 de juny al 30 de setembre: de les 10:00h a les 18:30h (última projecció de l'audiovisual és a les 18:00h).

Els dies de portes obertes al Monestir de Santes Creus són els últims dimarts des del mes d'octubre a juny (ambdós inclosos).

Propostes

Descobreix el Reial Monestir de Santes Creus - carnet entrada…

Reial Monestir de Santes Creus Aiguamúrcia

Agenda

La Primavera del Cava 2024

04/05/2024 ...

Llegir més...

Destaquem...

La Primavera del Cava retorna al maig amb 16 activitats entre…

Llegir més...

Sorteig: una nit a l'Hostal Sant Bernat d'Olot

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!