Espai Natura Congost de Mont-rebei Sant Esteve de la Sarga

Compartir

En travessar la serra del Montsec, el riu Noguera Ribagorçana hi ha creat un immens tall de parets verticals, el Congost de Mont-rebei, que s'obre al sud en un amfiteatre de penya-segats impressionants. Es tracta de l'últim gran congost del país en estat quasi intacte.

Entre Aragó i Catalunya, el Congost de Mont-rebei talla de nord a sud la serra del Montsec, primera gran formació dels Prepirineus catalans. La reserva de la Fundació protegeix quasi 600 hectàrees a la riba catalana: el mateix congost i les ribes del riu (on hi viu la llúdriga), els penya-segats (llar de grans rapinyaires) i part del vessant obac del Montsec d'Ares (cobert de roures).És l'últim gran congost del país en estat quasi intacte, però que alhora es pot visitar amb facilitat. Únicament és travessat per un camí de ferradura excavat a la roca que compta amb passamans i miradors per facilitar la vista.Un recorregut per Mont-rebei comprèn un passeig de 170 milions d'anys en la història de la Terra. Es poden identificar fòssils amb petjades i ossos de dinosaures.

També d'importància són les excavacions arqueològiques que s'han fet a la zona, destacant el poblat dels Altimiris, emplaçament pre-romànic d'un període poc conegut de la nostra història, del segle V al IX.

El recorregut s'inicia en La Masieta, punt d'informació i de serveis de l'espai i per un itinerari lineal d'anada i tornada travesses tot el Congost. El camí enllaça uns metres més enllà de l'espai protegit per la Fundació amb la passarel·la del Congost del Seguer i les escales a la muntanya a la part aragonesa prop de Montfalcó.

Centre d'informació La Masieta: Obert de 9 a 17 hores tots els dissabtes, diumenges, festius i ponts de març a meitat de desembre i, tots els dies entre l'1 de juliol i el 31 d'agost, Tancat de Nadal fins al febrer.

No us podeu perdre...

El poblat d'Altimiris. En un dels contraforts que dominen el congost de Mont-rebei en el vessant nord, se situa aquest emplaçament preromànic d'un període poc conegut de la nostra història, del segle V al IX, entre l'antiguitat i l'alta edat mitjana. L'emplaçament el formen un poblat i una ermita que recorda Machu-Picchu. La Fundació col·labora amb la Universitat de Barcelona per a l'estudi d'aquest i d'altres jaciments de la reserva, com els de la cova Colomera i la cova del Mort.

El camí únic del congost. L'itinerari a peu pel congost és una vivència única, enmig de cingleres de gairebé 500 metres de desnivell i amb llocs on l'amplada no passa de 20 metres. El camí de ferradura excavat a la roca que travessa el congost disposa de passamans i miradors per facilitar la visita. És l'últim gran congost del país en estat quasi del tot intacte.

El mirador de les llúdrigues. Podem gaudir d'una vista panoràmica del conjunt de la reserva des del mirador natural que representa el revolt de la pista per sobre la Noguera Ribagorçana, i que porta a Alsamora just abans d'arribar a la Masieta, on s'observen els ràpids del riu abans d'entrar al congost, l'ermita de la Mare de Déu del Congost i el castell de Xiriveta.

Arbres monumentals. Tot i que es tracta d'un territori relativament sec i amb una explotació humana secular, trobem alguns arbres de grans dimensions que tenen un notable valor naturalista. Sobretot podem veure exemplars de grans dimensions de roures (Quercus cerrioides), especialment a l'Obaga Mitjana i a la riba de l'embassament de Canelles, entre la Masieta i el barranc de Sant Jaume. També són notables les alzines (Quercus ilex) del mas de Carlets.

Sabíeu que...

De les excavacions arqueològiques de la cova Colomera s'estan obtenint dades de les condicions ambientals dels darrers 7.000 anys que permeten entendre el canvi climàtic.

Un recorregut per Mont-rebei comprèn un passeig de 170 milions d'anys per la història de la Terra. S'hi poden veure sediments acumulats durant aquest període de temps identificant fins i tot el moment en què es van extingir els dinosaures, amb la possibilitat de trobar-ne petjades i ossos.

El congost de Mont-rebei és l'únic gran congost de Catalunya que no ha patit els efectes de cap infraestructura de transport, i es manté quasi intacte, sense cap carretera o línia elèctrica que el travessi.

L'Espai Natura Congost de Mont-rebei rep anualment més de 30.000 visitants.

 

Destaquem...

Sorteig: 4 lots de samarretes de Carros de Foc

Llegir més...

Sorteig: 6 packs d'entrades dobles per una visita amb espectacle…

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!