Els Pastorets de l'Ametlla de Merola Puig-reig

Compartir
Plaça Teatre s/n Puig-reig
Trucar 686 27 88 36
Contacte pastorets@ametllademerola.cat

La Colònia

L'Ametlla de Merola és un nucli d'uns 180 habitants situat a la vora del riu Llobregat, al vessant meridional de la comarca del Berguedà al terme municipal de Puig-reig, que es va originar com a colònia industrial tèxtil a l'últim terç del segle xix, el conjunt arquitectònic del qual, actualment, és inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Al llarg dels anys, la fàbrica ha anat fomentant tot un seguit d'activitats culturals a la colònia que han fet que l'Ametlla de Merola hagi aconseguit un tret diferencial respecte a altres.

Gràcies a la creació d'aquelles primeres associacions de tipus religiós, les de “Sant Lluís”, “Sant Josep” i les “Filles de Maria”, la creació l'any 1883-1886 d'una petita orquestra formada per treballadors, les representacions nadalenques dels Pastorets, han impregnat a la gent de l'Ametlla un tarannà i un neguit social i cultural que fa d'aquesta Colònia una mostra de la perpetuació de les nostres tradicions més arrelades.

Els Pastorets

Són un dels Pastorets més antics de Catalunya. Les primeres representacions van fer-se del 1878 quan un conjunt de persones disfressades de pastors baixaren del cor, durant la missa del gall, en el marc d'una cerimònia dirigida per les germanes dominiques, veritables impulsores de l'activitat teatral infantil a la colònia de l'Ametlla. El 1880 es prohibeix fer teatre dins l'església i es traslladen les representacions al teatre vell. La seva forma actual amb música de Josep Conangle i lletra de Francesc d'Assís Picas data del 1954, amb elements recuperats de la peça anterior La Rosa de Jericó del 1912. Conforma una tradició molt arrelada en la qual hi participen tots els veïns. El 2007 van rebre la Creu de Sant Jordi.

La preparació d'aquests pastorets comença habitualment a l'octubre i acaba el febrer, i hi participen unes 160 persones en total.

La Festa Major

Celebrada durant el cap de setmana més pròxim a Sant Mateu (21 de setembre), La Festa Major de L'Ametlla de Merola, inclosa al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, dura de dijous a dimarts, tenint com a actes principals, el TastaLam i el pregó el divendres al vespre, la representació teatral, a càrrec de la companyia local, i el concert de Festa Major el dissabte al vespre, i els tradicionals balls de les diferents comparses el diumenge al matí. Aquests Balls inclouen els centenaris balls de Nans i Cascavells, els balls de Gegants i Sardanes.

Altres Festes destacades:

  • Fira de Sant Jordi
  • Programació de Primavera del teatre
  • L'arribada dels Reis
  • Programacions teatrals i musicals vàries 

També et pot interessar: Per Nadal, gaudeix dels Pastorets 2023

Agenda

Descobreix Montserrat amb globus amb cava i esmorzar

29/03/2023 ...

Llegir més...

Festa del llibre i la novel·la històrica a Puig-reig

02/04/2023

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: Catalunya en miniatura

Llegir més...

Viu la tardor a Roses!

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!