Cooperativa de Gandesa Gandesa
Cap allà l'any 1918 els viticultors de Gandesa es van agrupar per construir un celler on poder vinificar, així neix el Celler Cooperatiu Agrícola de Gandesa. Van haver de demanar un crèdit per poder obtenir finançament per la construcció del celler, i ho van fer hipotecant les seves terres i propietats particulars. Assolit aquest repte, va ser el banc de Valls qui es va fer càrrec del finançament i al mateix temps va proposar l'arquitecte Modernista Cesar Martinell (Valls, Alt Camp, 24 Desembre 1888 – Barcelona, 19 Novembre 1973).
L'Edifici
Edifici modernista en el qual s'acabà la construcció del celler per l'elaboració de vins el gener de 1920, i el seu molí d'oli al novembre del mateix any. Aquests punts han fet que des d'aleshores sigui un edifici singular a la població de Gandesa.
El seu valor arquitectònic ha fet que es considerés una de les Catedrals del vi. És catalogat com a Bé cultural d'interès Nacional de la Generalitat de Catalunya, i una de les Set Meravelles de Catalunya, escollides l'any 2007.
Visites
Es pot visitar la cooperativa tal com la va dissenyar Cesar Martinell, amb la sala de premses, tines, etc. Al final de la visita guiada es fa un tast de vins, i es poden comprar aquests per emportar a la botiga del celler.
Horari:
Visites guiades 12€ amb tast o 8€ sense tast. Els torns de visita:
- Dimecres, dijous, dissabte i diumenge (matins): Torn a les 9:30, a les 11h i a les 12:30h
- Divendres i dissabte (tardes): Torn a les 16h i a les 17:30h
Visites lliures amb audioguia: 5€
- De dilluns a divendres de 9 a 13:30h i de 15 a 17:30h
Elaboració
Després de quasi un segle fent vins, Gandesa també elabora vi Ranci i Mistela de les Garnatxes - varietat molt arrelada - a la D.O. Terra Alta, aquestes misteles són una producció limitada.
A més de les garnatxes Blanca i Negre (bernatxa, tal com li diuen a Gandesa) es viticulten altres varietats com macabeu, l'ull de llebre, samsó, cabernet sauvignon, moscatell, viogne, entre d'altres.
La combinació dels diferents factors orogràfics, climàtics, etc. fan que el “terroir” tingui unes característiques singulars i que aquestes conjuntament amb l'enologia donin com a resultat que obtenguem uns vins apreciats pel consumidor.
Distribució
Avui dia els vins de Gandesa estan distribuïts a nivell regional, i també des de fa uns anys s'ha començat a exportar. Mercats on estan treballant per ampliar i consolidar.