Castell del Remei Lleida
Castell del Remei és un celler centenari ubicat en una finca històrica de la Denominació d'Origen Costers del Segre, on els primers vestigis d'activitat vinícola es remunten a l'any 1780.
És el celler més antic de Catalunya en l'elaboració i etiquetatge de vins fins de criança, i també el primer celler català construït segons el model tipus bordelès de château envoltat de vinyes.
Es nodreix dels raïms procedents de la finca i de parcel·les de vinyes de les muntanyes properes. És dirigit pel seu propietari, el vitivinicultor Tomàs Cusiné, reconegut enòleg, i considerat un dels millors assembladors de vins del país.
Les característiques de Castell del Remei, com a propietat vinícola, són tan interessants com la seva llarga història i juntament amb el valor patrimonial del complex completen un conjunt sense parangó a les regions viticultores del sud d'Europa.
La propietat està emplaçada en el terme municipal de Penelles, en la comarca de La Noguera, a Lleida, a uns 120 km de Barcelona.
La finca, idònia per a la producció vinícola, és de clima mediterrani-continental: àmplia oscil·lació tèrmica, amb hiverns molt freds i estius calorosos; baixa pluviometria i una humitat mitjana. En aquesta comarca predominen els vents de l'oest i el nord-oest, que s'accentuen a la primavera. El més preuat d'ells és la marinada, que a les caloroses tardes d'estiu arriba per refrescar el raïm. Una altra de les singularitats climàtiques de la zona són les persistents boires a l'hivern.
Els sòls de la propietat són predominantment argilo-calcaris. Les parcel·les de vinyes se situen a la llera del mar interior que ocupava bona part de la Depressió Central durant l'era Cenozoica i s'emplacen en sòls fèrtils de composició majoritàriament al·luvial. El celler disposa d'unes 100 hectàrees de vinyes en propietat. El conreu de la major part de la vinya (80%) té lloc en vinyes de les muntanyes properes al Castell, amb una altitud (entre 700 i 800 metres), sobre sòls de textura franca (francollimosa o francoargilosa) amb abundant presència de graves, les quals permeten un bon drenatge.
Pel que fa a la composició varietal, inclou les vinyes autòctones (garnatxa, ull de llebre, carinyena, trepat, malvasia i macabeu) a les que s'hi van sumar en el seu moment les d'origen francès que Castell del Remei introduí a la península en el segle XIX (cabernet sauvignon, syrah, chardonnay, sauvignon blanc).
L'edat mitjana dels ceps supera els 25 anys i les vinyes estan conduïdes en emparrat, d'acord amb el sistema de doble cordó (Royat Doble), amb una densitat de plantació d'entre 4.000 i 5.000 plantes/hectàrea.
Les instal·lacions originals del celler comprenen una superfície total de 5.500 m2 i estan distribuïdes en sis naus adossades, construïdes sobre pedra, amb una estructura de ferro forjat i murs de fins a 100 cm d'amplada.
Actualment, les estances destinades a la criança allotgen aproximadament 1.000 botes (de roure francès i americà, al 50%), mentre que la zona de vinificació està equipada amb dipòsits d'acer inoxidable termoregulats, premses pneumàtiques i altres eines tècniques d'última generació que permeten elaborar anualment més d'un milió d'ampolles de vi.
Castell del Remei fa una gestió ecològica i sostenible de tota la finca. A més, es minimitzen els tractaments per afavorir el desenvolupament vegetatiu dels ceps.
En aquest sentit, cal destacar que a Castell del Remei es promou la recerca en els àmbits de la viticultura i l'enologia en una aposta clara per l'ecologia i per la innovació.
Rutes properes
Veure totes »- Ruta dels pedals del Canal d'Urgell (a 3.2 km)
- Ruta de l'Estany d'Ivars i Vila-sana (a 4.1 km)
- Ruta del vi: Costers del Segre (a 4.1 km)
- Penelles: una ruta pels Secans de Bellmunt-Almenara (a 4.1 km)
- Ruta de la Serra de Bellmunt Almenara (a 8.8 km)