Casa Museu Lluís Domènech i Montaner Canet de Mar

Compartir
Riera Gavarra, 2 Canet de Mar
Trucar 937 95 46 15
Contacte canet.canetmuseu@canetdemar.cat

La història de l'actual Casa museu s'inicia quan, al 1875, Lluís Domènech i Montaner es casa amb Maria Roura, instant en el qual, la Masia Rocosa passa a formar part de l'univers de l'arquitecte. De casa pairal dels Roura, es converteix en la casa d'estiueig del senyor Lluís, com era conegut a Canet de Mar, i la seva família.

La masia és mimada pel senyor Lluís, sensible com era per tot el patrimoni històric. En la restauració de l'antic mas, l'arquitecte és completament respectuós amb els elements que hi troba: festejadors, esgrafiats, el senzill terra de rajoles de fang cuit, les rajoles de l'antiga cuina…

Domènech fa d'aquest racó del Maresme el seu petit paradís, incorporant a les centenàries parets l'obra més moderna produïda per ell o els seus col·laboradors: guixos escultòrics, forja o ceràmica. En un perfecte equilibri, la decoració d'elements modernistes no oculta la sòbria arquitectura del segle XVII. Una qüestió que no és baladí. Les arts decoratives com forja, vitralls, ceràmica, fusteria, guixos escultòrics, enteixinats, etc. Són en molts casos aquells elements que defineixen una construcció com a modernista. Una pell decorativa que revesteix una estructura tradicional, com podem observar en algunes construccions de Canet.

Anys després Domènech compraria la casa a l'altre costat del jardí, una casa que es transformaria en Can Domènech i per la qual, l'arquitecte i el seu fill Pere, van idear una construcció moderna, des del punt de vista de la comoditat i la higiene: cada pis tenia una funció pròpia, es busca la màxima ventilació i il·luminació naturals i un fet quasi únic, un bany per pis.

Aquest dos edificis conformen avui dia la Casa museu Lluís Domènech i Montaner on, arribades per diferents vies i mitjans es custodia una rica col·lecció d'arts aplicades a l'arquitectura, teixits i mobles dissenyats per Domènech i Montaner i els seus col·laboradors.

La casa museu és un espai format per dos edificacions de gran interès patrimonial: la Masia Rocosa, una masia del segle XVII, i la Casa Domènech (1919), d'estil modernista. Els dos edificis mostren la trajectòria polifacètica de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner (1849-1923), pare de l'arquitectura modernista catalana.

La Casa Domènech (1918-19) és la darrera obra de l'arquitecte. Lluís Domènech projectà la planta baixa de la mansió familiar com la zona diürna, amb el menjador, la sala d'estar, la cuina, el bany i l'habitació del servei. A les plantes superiors Domènech hi col·locà les cambres de dormir al voltant de l'escala, que forma un pati interior. La darrera planta era la destinada als néts.

La Masia Rocosa va ser l'originaria casa d'estiueig dels Domènech ja que el mas era propietat de la família de la seva esposa, Maria Roura, una nissaga de naviliers i terratinents de Canet de Mar. Després del seu matrimoni, el 1875, la família Domènech acostumaven a passar gran part de l'any a Canet en aquest antic mas del segle XVII.


També et pot interessar: Museus per a les escoles

Agenda

Fira d'artesania a Canet de Mar

04/03/2023 ...

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: Una entrada doble per la Passió d'Esparreguera

Llegir més...

Viu la tardor a Roses!

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!