Robert Schumann: vida de novel·la a CaixaForum
La trajectòria vital de Robert Schumann ens acosta a l'essència més pura de l'expressió romàntica: passió, repressió, gaudi, bogeria i drama. En quatre capítols, coneixerem el “Schumann compositor” i el “Schumann home” per mitjà dels seus escrits i la seva música.
A càrrec d'Eva Sandoval, musicòloga i informadora de Ràdio Clásica (RNE).
17.02 - Abandonament de la carrera de concertista
Schumann va mostrar un interès precoç per la literatura i la música. Amb set anys va començar a rebre lliçons de piano i, en la seva joventut, va fer algunes composicions, però la seva mare va decidir que s'havia de formar en lleis.
El 1830, en Robert va abandonar definitivament els estudis de dret per arribar a convertir-se en el que més volia: un gran virtuós del piano. Aquesta ambició tan desmesurada el va portar a inventar un aparell per enfortir el dit anular de la mà dreta, però l'aparell li va provocar una lesió irreparable que acabaria amb els seus somnis de concertista.
24.02 - Estimant Clara Wieck
La relació entre Clara Wieck i Robert Schumann és un dels idil·lis més cèlebres en el món de la música. El compositor va conèixer la seva futura esposa a casa del seu mestre, Friedrich Wieck, el pare de la Clara.
Ella tenia onze anys i ell vint, però la diferència d'edat no va ser un impediment perquè sorgís un amor apassionat entre ells. Malgrat la ferotge oposició paterna, que va acabar als tribunals, es van casar el 1840 i van tenir vuit fills. Amb la seva correspondència i el diari conjunt que van escriure, podem conèixer tots els detalls d'aquesta unió, que va ser vital per a la carrera musical de tots dos.
03.03 - La trobada amb Johannes Brahms
“Creia que algun dia apareixeria algú que faria empal·lidir la més alta expressió del tempo, algú que hauria assolit la perfecció no a través d'un desenvolupament gradual, sinó de cop [...]. S'anomena Johannes Brahms.”
El 1853 Schumann publicava aquest elogi a Brahms en l'article “Nous camins”, de la revista Neue Zeitschrift für Musik. La trobada entre Robert i un desconegut Johannes de dinou anys va marcar els últims anys del nostre compositor, així com la vida de Clara Wieck i els seus fills per sempre.
10.03 - Endenich: música d'àngels i dimonis
No era cap secret que la salut mental de Schumann havia començat a debilitar-se a l'adolescència. A partir del 1852, amb 42 anys, els episodis de bogeria es van tornar cada vegada més freqüents, fins al punt que va intentar suïcidar-se llençant-se al Rin.
Les visions d'àngels i dimonis i les al·lucinacions musicals van ser constants en aquell temps, però no va deixar de compondre. Va ser internat en un sanatori privat a Endenich, on va romandre fins que va morir el 1856. Analitzarem les teories sobre la seva personalitat en aquells moments convulsos.
*Possibilitat d'adquirir abonament del cicle per 17,00 €.
No t'ho perdis!
També et pot interessar: Deixa't portar per la cultura: femturisme literari
Rutes properes
Veure totes »- Els gremis defensors de Barcelona al… (a 2.8 km)
- 18 de maig: Dia Internacional dels… (a 2.8 km)
- Ruta del 1714 (a 2.8 km)
- Els gremis defensors de Barcelona al… (a 2.8 km)
- Grand Tour de Catalunya - Tram 1. Vinyes… (a 2.8 km)