Sant Isidre Llaurador, Patró dels Pagesos i la seva celebració a Catalunya

Sant Isidre Llaurador és una figura venerada en nombroses regions agrícoles, especialment a Catalunya, on és considerat el patró dels agricultors i pagesos. La seva festivitat se celebra el 15 de maig, data en què moltes comunitats organitzen festes i romeries en honor seu.
Isidre va néixer al voltant de l'any 1080 a Madrid, en una època de transició entre la dominació musulmana i la reconquesta cristiana. Va treballar com a llaurador al servei de diverses famílies nobles, destacant-se per la seva devoció religiosa i la seva bondat envers els necessitats. La seva vida senzilla i dedicada al treball al camp el va convertir en un exemple per a la comunitat agrícola.
A Sant Isidre se li atribueixen diversos miracles relacionats amb l'agricultura i la caritat. Un dels més coneguts és el de la multiplicació dels aliments, on es diu que va aconseguir alimentar molts amb una petita quantitat de menjar. Un altre relata com, mentre ell resava, uns àngels llauraven els camps en el seu lloc. Els relats van contribuir a la seva beatificació el 1619 i posterior canonització el 1622 pel papa Gregori XV.
Sant Isidre és el patró de Madrid, on les festes en el seu honor són especialment destacades. A Catalunya, tot i que no és el patró principal, moltes localitats agrícoles celebren la seva festivitat amb actes religiosos, fires i activitats culturals que ressalten la importància de l'agricultura i les tradicions rurals.
La figura de Sant Isidre simbolitza la connexió entre la fe i el treball al camp, representant valors com la humilitat, la dedicació i la solidaritat. Les celebracions en el seu honor serveixen per reforçar la identitat de les comunitats agrícoles i per preservar les tradicions vinculades a la terra.