La sardana, dansa nacional de Catalunya
La sardana és una dansa popular catalana considerada el ball nacional de Catalunya. És una dansa col·lectiva que ballen homes i dones agafats de les mans formant una rotllana, i puntejant amb els peus els compassos de la música interpretada per la cobla.
El primer document conservat que conté la paraula 'sardana' data de l'any 1552, tot i que és probable que aquests balls antics tinguessin poc a veure amb la sardana actual. Al segle XIX, en ple romanticisme, uns estudiosos van relacionar l'origen de la sardana amb danses d'origen grec amb la intenció de relacionar la cultura de l'Antiguitat clàssica i l'antiga Empúries, aprofitant l'empenta de la sardana moderna a l'Empordà. Amb l'invent d'aquest relat va començar el mite.
La sardana es compon d'una determinada successió de compassos, cada compàs és un punt o pas que cal fer. Els passos s'agrupen en tirades de dos tipus: curts i llargs. Una sardana per a ballar consta generalment de deu tirades.
Arreu de Catalunya hi ha tradició de dansar aquest ball, les persones que el ballen freqüentment s'agrupen en colles sardanistes que recorren Catalunya a les trobades i diades que s'organitzen arreu del territori.