Gaudeix del vi i l'enoturisme a Catalunya
A Catalunya, pots visitar més de 300 cellers amb història, passejar entre vinyes, gaudir del ric patrimoni que es troba als seus municipis, o fins i tot, maridar vi i gastronomia. Les onze DO estan repartides en una superfície aproximada de 70.000 hectàrees, que han fet de Catalunya el principal productor de vi de qualitat de l'estat espanyol.
Saps que a Catalunya existeixen onze Denominacions d'Origen (DO) vinícoles? Saps on es troben? Coneixes els detalls que diferencien unes i altres? Perquè com saps, Catalunya és una terra de contrastos, tant que, també són variats i diversos els fruits que trobem segons la zona geogràfica. Ja les saps?
DO Pla de Bages
Al bell mig de Catalunya es troba una illa vinícola protegida per la muntanya de Montserrat, en què uns sòls pobres i el rigor climàtic es resolen en uns rendiments de raïm curts, però d'una qualitat excel·lent.
Els vins negres hi tenen un pes important, però el Picapoll és la varietat autòctona més emblemàtica, i dóna lloc a uns vins blancs lleugers i exquisits.
Les barraques de vinya, construccions en pedra seca, atorguen un tret característic al paisatge i són una mostra de la tradició vitivinícola del Pla de Bages.
DO Costers del Segre
La muntanya i el pla s'encavalquen al llarg d'un gran domini, Costers del Segre, que reuneix una gran varietat de sòls, aires i paisatges. El nexe que els aplega es el caràcter innovador i les apostes tecnològiques dels seus viticultors.
Els negres de cabernet sauvignon, pinot noir, merlot i ull de llebre encapçalen la diversitat de vins que s'hi elaboren; potents, equilibrats i estructurats.
DO Alella
A Alella les vinyes es deixen bressolar per la brisa marina, mentre endinsen les seves arrels en sòls protegits per la serralada Litoral. A un pas de Barcelona i a tocar del mar, les vinyes de la DO Alella produeixen excel·lents vins blancs lleugers, perfumats i cristal·lins. La varietat Pansa Blanca n'és la protagonista.
DO Conca de Barberà
Els cellers modernistes, coneguts com les catedrals del vi, són una part important del patrimoni cultural d'aquesta zona vinícola.
La frescor és la qualitat més rellevant d'uns vins que tenen en la varietat autòctona Trepat un dels seus trets singulars, al costat d'altres varietats com ara el Macabeu i Parellada o la garnatxa negra i l'ull de llebre.
DO Priorat
Priorat és sinònim de la màxima menció de qualitat: la denominació d'origen qualificada. La geografia d'aquesta zona d'antiga tradició vinícola és espectacular, amb feixes i costers de pendents pronunciats on cal construir-hi terrasses per afermar les vinyes i on els ceps estan calçats amb llicorelles, una pedra de pissarra que dóna vins amb gran pres.
Els Priorat són sobretot negres, elaborats especialment amb carinyena, garnatxa negra i peluda, i presenten una graduació molt elevada, d'aromes molt complexes, carnosos i rotunds.
DO Montsant
Amb la major part del seu territori dins la comarca del Priorat, la Montsant es defineix com una denominació d'origen activa, moderna, però amb llarga tradició i una estreta vinculació amb el seu paisatge marcat per la duresa de la serra del Montsant i un clima de contrastos. Els vins negres amb Garnatxa i Carinyena són les principals varietats del territori.
DO Empordà
Empúries és considerada com la porta d'entrada per on els grecs van introduir el conreu de la vinya a la península. El mar i la muntanya perfilen unes vinyes que s'arrauleixen per fer front a la tramuntana i que arrelen en uns terrenys durs idonis per la producció de vins de qualitat. La gamma de vins empordanesos és molt àmplia.
Els vins negres són de qualitat elevada, amb cos, ben constituïts i harmònics, a vegades amb el matís d'una criança acurada. S'hi elaboren vins blancs, frescos i saborosos i també rosats que es caracteritzen per un color cirera ben definit. Una singularitat de la zona és la garnatxa de l'Empordà, vi dolç natural elaborat amb la varietat de raïm que li dóna nom.
DO Terra Alta
Els turons i el riu Ebre conformen unes fondalades on la vinya s'escampa per les valls seques en terrasses naturals, en uns terrenys de característiques molt òptimes per a la producció de vins de qualitat. Amb una tradició vitivinícola arrelada aquesta terra produeix el 90% de la Garnatxa Blanca. Els vins rancis i licorosos gaudeixen també de renom.
DO Penedès
Parlar del Penedès és parlar d'una de les regions vinícoles de més producció i projecció internacional de Catalunya. Les vinyes s'enfilen per pujols ondulants banyats pel mar fins a Montserrat en uns terrenys molt òptims per al conreu de la vinya.
La diversitat de vins és la característica més destacada d'aquesta DO.
DO Tarragona
La tradició vinícola de la zona de Tarragona es remunta en l'època dels romans pel seu clima suau i la seva proximitat al mar. Es caracteritza per la diversitat de vins, amb predomini dels blancs, de graduació moderada, aromes fruitades i un cos marcat i agradable. Els vins licorosos dolços i els rancis secs presenten aromes i sabors francs; hi destaquen el Tarragona Clàssic i el vi de missa.
DO Catalunya
La innovació conforma la identitat d'aquesta denominació d'origen que s'estén pels principals territoris de tradició vitícola del país; suma 50.000 hectàrees de vinya i agrupa uns 200 cellers. L'extensió i la diversitat del seu territori ofereix gaudir d'un ampli ventall de varietats de raïm autoritzades, possibilitant una gran creativitat a l'hora de realitzar els cupatges, on sovint coexisteixen les autòctones i les internacionals. I també permet majors opcions de comercialització, amb una menció que és sinònim de feina ben feta als mercats d'exportació.
Experiències i ofertes
Destacats
Enoturisme Celler Piñol
BateaCeller Piñol és una bodega familiar situada a Batea, dedicada a l'elaboració…
Bodegues Sumarroca
SubiratsBodega Familiar ecològica. Agricultors que estimen la terra. L'implicació de la família amb…
Celler Gritelles
Cornudella de MontsantVisita i gaudeix del Celler Gritelles, un celler que inicia la seva…
Bikemotions, enoturisme al Penedès
SubiratsDiferents propostes per gaudir del Penedès pedalant entre vinyes i descobrint petits…
Celler Albet i Noya
SubiratsUna visita al celler, un passeig amb bicicleta elèctrica, un esmorzar entre…
Cava Rovellats
Sant Martí SarrocaVisitar el celler de Cava Rovellats és conèixer de prop la història…
Celler Can Roda
Santa Maria de MartorellesAl costat del Maresme, entre els frondosos paisatges mediterranis, es troba el…
Museu Fassina Balanyà
L'Espluga de FrancolíLa Fassina Balanyà era una petita indústria familiar que té els seus…
Celler Aymar Vitivinícoles
Vimbodí i PobletUbicat al cor de la Ruta del Cister, el Celler Aymar Vitivinícola…
Hotel Celler Buil & Giné
GratallopsUna experiència única, un allotjament diferent i singular, us oferim la possibilitat…
Adernats - Vinicola de Nulles
NullesDescobreix genuïnes activitats d'enoturisme entre vinyes de l'Alt Camp i la Catedral…
Bodega Miquel Jané
Font-rubíDescobreix el món del vi en els nostres cursos complets de viticultura…
Cooperativa Falset Marçà
FalsetVine a gaudir de les nostres visites teatralitzades a la Cooperativa Falset…
Aymar Castell de Pujades
Castellví de la MarcaSituada al voltant de Castellví de la Marca, el celler Aymar ofereix…
Vinseum Museu de les Cultures del Vi de Catalunya
Vilafranca del PenedèsEl Museu Vinseum, fundat el 1934, aplega col·leccions relacionades amb el Penedès,…
Esdeveniments relacionats
Most, Festival Internacional de Cinema del Vi al Penedès i…
07/11/2024 - 17/11/2024Avinyonet del Penedès ...
Festa de Sant Marc, Fira del Pa i el Vi a Sant Salvador de Guardiola
Sant Salvador de Guardiola