DO Conca de Barberà
Geografia i clima s'alien a la Conca de Barberà per dotar-la d'òptimes condicions per al conreu de la vinya. L'Abadia de Poblet i l'Orde dels Templers constitueixen les arrels històriques d'aquesta zona de tradició vinícola.
La Denominació d'Origen Conca de Barberà està situada al nord de la província de Tarragona. La plana vertebrada pels rius Francolí i Anguera està protegida per les muntanyes que l'envolten, especialment la serra de Prades. L'altitud mitjana és de 500 m i el sòl és bàsicament calcari. La DO compta actualment amb 3.800 ha de vinya i una producció mitjana de 150.000 hl de vi.
La Conca de Barberà és una zona de gran tradició vinícola, gràcies al seu microclima mediterrani. Els vins que s'hi elaboren es caracteritzen sobretot per la frescor del seu sabor, la lleugeresa i l'aroma expressiva.
Els rosats elaborats amb la varietat autòctona Trepat doten de personalitat singular aquesta zona. Els blancs es fan sobretot amb raïm chardonnay, i gaudeixen de molt reconeixement. Per als negres, finalment, s'empra raïm de les varietats garnatxa negra, ull de llebre i trepat; el resultat són uns vins força suaus.
Els cellers modernistes, coneguts com les catedrals del vi, conformen el patrimoni cultural d'aquesta DO. A la comarca existeixen sis importants cellers modernistes que es poden visitar. Dos són obra de Pere Domènech i Roura: el celler cooperatiu de l'Espluga de Francolí (de 1912) i el celler cooperatiu de Sarral (1914). Els altres quatre són obra de Cèsar Martinell, i es localitzen a Barberà, Rocafort de Queralt, Montblanc i Pira.
Destacats
Museu Fassina Balanyà
L'Espluga de FrancolíLa Fassina Balanyà era una petita indústria familiar que té els seus…