DO Catalunya
La Denominació d'Origen Catalunya, aprovada l'any 1999, es va crear per recollir la tradició de fer vi tan present al territori català des de fa més de 2.000 anys. L'objectiu és donar cobertura a diferents bodegues d'uns 200 municipis catalans que produeixen vins de qualitat, però sense una denominació d'origen específica.
L'extensió i la diversitat de Catalunya ofereix gaudir d'un ampli ventall de varietats de raïm autoritzades, possibilitant una gran creativitat a l'hora de realitzar els cupatges. Aquesta diversitat afavoreix l'experimentació, tant en el camp com en el celler. Per això, la DO Catalunya és considerada una Denominació d'Origen innovadora.
Sota aquesta DO s'inclouen unes 5.000 hectàrees de vinyes disperses pel territori. En general, hi domina un clima mediterrani, amb moltes hores de sol i estius no gaire calorosos.
En aquests terrenys, les vinyes es conreen de manera tradicional. S'hi poden trobar 25 varietats de raïm, en què destaca, el blanc, la garnatxa blanca, el gewürztraminer, el macabeu i la malvasia, i entre el raïm negre, el cabernet franc i sauvignon i la garnatxa negra.
S'hi elaboren vins negres potents, d'aroma intensa, molt equilibrats. Els vins blancs són, en general, lleugers i molt fruitats. Els rosats i els licorosos tradicionals, misteles, rancis i dolços naturals completen l'oferta d'aquesta DO.
La DO Catalunya es defineix per la voluntat de potenciació de la qualitat i d'augment de les opcions de comercialització, amb una menció que és sinònim de feina ben feta en els principals mercats internacionals.
Destacats
Adernats - Vinicola de Nulles
NullesDescobreix genuïnes activitats d'enoturisme entre vinyes de l'Alt Camp i la Catedral…
Celler Can Roda
Santa Maria de MartorellesAl costat del Maresme, entre els frondosos paisatges mediterranis, es troba el…
Celler Gritelles
Cornudella de MontsantVisita i gaudeix del Celler Gritelles, un celler que inicia la seva…