Descobreix les Festes de la Candelera a Catalunya

Compartir
Descobreix les Festes de la Candelera a Catalunya

Les Festes de la Candelera són celebracions que tenen lloc a diferents municipis de Catalunya, al voltant del 2 de febrer, dia de la Candelera. Destaquen especialment la Fira de la Candelera a Molins de Rei o les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela que se celebren cada 10 anys a Valls.

La Candelera té arrels religioses i populars i destaca per diverses activitats i tradicions. El nom de la Candelera prové de la tradició, instituïda pel Papa Sergi I, de fer una processó amb ciris.

Tot i que en els seus orígens, la festa se celebrava el 14 de febrer, quaranta dies després de l'Epifania. Actualment, aquesta festa religiosa té lloc quaranta dies després de Nadal i commemora la presentació de Jesús al temple de Jerusalem. Segons la tradició jueva, les mares havien d'esperar aquest període de quaranta dies després del part per a la seva purificació, abans de presentar el nadó davant de les autoritats religioses, els quaranta dies, representaven  el termini que solia esperar-se abans de registrar oficialment un nadó, una pràctica motivada per l'elevada mortalitat infantil d'aquell moment.

Aquest ritual implicava una ofrena i la benedicció d'espelmes de cera. La Candelera és una de les celebracions més antigues dedicades a la Mare de Déu, introduïda pel papa Gelasi I l'any 496.

Tot i la seva naturalesa religiosa, aquesta festivitat té arrels prèvies, possiblement d'origen pagà. Alguns creuen que podria ser hereva d'antics costums romans associats a les Parentalia, que incloïen processons amb espelmes. Tot i això, el sentit de la Candelera era completament diferent, servint potser com a homenatge a les ànimes dels difunts.

Fins fa poc temps, les esglésies commemoraven aquesta festa amb processons similars a les que es creu que Maria podria haver fet després del període de quaranta dies. Aquestes processons eren liderades principalment per dones, especialment les que havien estat mares recentment, portant grans ciris encesos.

La Candelera és considerada una de les moltes festes de la llum, i es creu que les espelmes beneïdes en aquest dia tenen virtuts protectores.

Per tots aquests motius, i pel fet de concloure el cicle nadalenc, la Candelera ocupa un lloc destacat en el calendari festiu. Els més puristes de la tradició consideren que no es pot treure el pessebre ni les decoracions nadalenques fins a aquesta data.

Històricament, el 2 de febrer també s'ha percebut com una data per anticipar les condicions meteorològiques, ja que, representa el punt central exacte entre l'inici i la fi de l'hivern, raó per la qual el poble ha convertit aquest dia en un observatori de previsió temporal.

La Candelera també ha deixat alguns refranys populars:

"Si la Candelera plora, l'hivern és fora; si la Candelera riu, el fred és viu".

"Quan la Candelera flora, l'hivern fora. I si no flora, ni dins ni fora".

"Per la Candelera, l'os surt de l'ossera".

"Per la Candelera, el Sol ja corre per la carretera".

Esdeveniments relacionats

Festes de la Candelera a l'Ametlla de Mar

L'Ametlla de Mar

Festa Major La Candelera de Castelló d'Empúries

Castelló d'Empúries

Festa Major de la Candelera a Calafell

Calafell

Fira de la Candelera de Molins de Rei

Molins de Rei

Destaquem...

Sorteig Instagram: Guanya dos carnets per visitar els 3 Monestirs…

Llegir més...

Un Most amb més cinema sobre el vi que mai celebrarà l'obertura…

Llegir més...

Agenda

Cada dimecres, Mercat Setmanal de Sant Just Desvern

06/11/2024 ...

Llegir més...

Festival de Poesia Vila de Gironella

07/11/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!