Les Garrigues

Compartir
Avinguda de Francesc Macià, 54, Les Borges Blanques, Lleida
Trucar 973 14 26 58
Contactar turisme@garrigues.cat

Les Garrigues, amb 19.010 habitants (2021) i una extensió de 799'71 km2, limiten al nord amb el Segrià, el Pla d'Urgell i l'Urgell, al sud amb el Priorat i a l'est amb la Conca de Barberà, mentre que la comarca tarragonina de la Ribera d'Ebre delimita les terres de l'oest.

El paisatge de les Garrigues és un dels valors més apreciats per ser una zona verge, on es mantenen paisatges tradicionals, agraris, amb elements com les construccions de pedra seca i la implementació de noves tècniques agràries que ha aportat el reg. Tot en conjunt transmet una harmonia i tranquil·litat de gran valor avui en dia.

Oleoturisme

Els darrers anys hi ha hagut un augment del turisme, que es mou motivat per un producte agroalimentari i de proximitat.

L'oleoturisme permet conèixer les Garrigues i viure experiències singulars i innovadores. Podreu visitar alguns dels antics molins que s'han reconvertit en museus, fer tallers, tasts entre olivers... l no podreu marxar sense degustar el nostre oli, sigui en un tast o en alguns dels restaurants del territori.

Festes i Tradicions

Les festes de les Garrigues són fruit d'una cultura vinculada a la terra i de la seva gastronomia.

D'entre totes les festes destaquen tres que estan reconegudes pel Departament de Cultura de la Generalitat i que són: la Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs de les Borges Blanques, el Desclavament i la Processó de l'Encontre de la Granadella i el Concurs de Cassoles de tros de Juneda.

De les fires destaca la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i de les Garrigues que se celebra al mes de gener a les Borges Blanques, però en trobem d'altres repartides per territori des del mes de novembre al mes de març.

Visites d'interès que no us podeu perdre

Conjunt Rupestre de la Roca dels Moros del Cogul

A un quilòmetre del Cogul, en direcció a l'Albagés, hi ha les pintures rupestres de la Roca dels Moros, declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO. Són un exemple de l'art rupestre llevantí, amb 45 figures, entre les quals hi ha imatges humanes, diversos animals i també inscripcions de l'alfabet ibèric i llatí. La Roca dels Moros forma part de la ruta de l'art rupestre, que té per objectiu difondre els principals conjunts d'art rupestre de les nostres terres.             

Fortalesa ibèrica dels Vilars d'Arbeca

Una particularitat que distingeix els Vilars de molts poblats contemporanis és l'emplaçament en un lloc planer, que prescindeix de qualsevol defensa enlairada; aquest fet és explicable per una intensa explotació agrària del terreny immediat. El jaciment està proporcionant un dels més interessants sistemes de defensa de l'edat de ferro a tota Europa.

Espai Macià de les Borges Blanques

Centre d'interpretació de la vida de Francesc Macià. L'espai mostra, comparteix, recupera, preserva i difon el patrimoni documental, gràfic i audiovisual i sentimental lligat a Francesc Macià, primer president de la Generalitat contemporània. 

Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya (CCOC) i Museu de l'Oli de Catalunya a la Granadella

El CCOC agrupa, ordena i ofereix una sèrie d'accions dirigides a diferents públics, totes elles amb l'oli d'oliva com a puny de connexió.

El Museu de l'Oli de Catalunya, ubicat al cor de la seu de la Cooperativa de la Granadella, conté les instal·lacions i la maquinària originals del molí fundat el 1920, que va quedar en desús des de 1986.

Castells

La comarca conserva quatre castells de l'època baix medieval: a l'Albi, Arbeca la Floresta i l'Espluga Calba.

Cellers

La ruta del vi permet conèixer els diferents cellers de la comarca fent visites guiades i tast de vins.

Construccions de pedra seca

La pedra també té un espai important dins el llegat cultural de la comarca. Les construccions de pedra seca són principalment antigues cabanes de volta, receptacles d'aigua, els marges o espones, els aixoplucs i els recers, que es construïen exclusivament amb pedra (sense utilitzar cap mena d'element entre les pedres) i que queden perfectament integrades en el paisatge garriguenc. 

Amb la col·laboració de

Ara Lleida

Destaquem...

Descobreix el Pessebre Monumental de Parets del Vallès!

Llegir més...

Palau Güell, 40 anys com a Patrimoni Mundial per la UNESCO

Llegir més...

Agenda

Patrimoni i Música a Torrebesses

22/12/2024

Llegir més...

Troba on dormir