Festes de la Candelera a l'Ametlla de Mar

Compartir
Del 27/01/2024 al 04/02/2024
L'Ametlla de Mar

L'Ametlla de Mar està de Festa Major! La població celebra la Festa Major de la Candelera, i com en totes les celebracions similars, la motivació principal és la devoció religiosa cap a la Patrona, la Mare de Déu de la Candelera.

Tot i que en la modernitat s'ha reduït el sentit religiós de la festa, sí que a l'Ametlla de Mar es guarda una especial devoció cap a la patrona, la qual dóna sentit a la Processó que en el seu honor se celebra el vespre de cada 2 de febrer on els caleros li reten homenatge pels principals carrers de la vila, amb un ciri (atxa) encès a la mà.

La solemnitat de la processó, la qual té el seu punt àlgid quan aquesta arriba al port, rep tradicionalment la presència de molts visitants i curiosos vinguts de les comarques properes i d'altres punts de Catalunya.

Les tradicions evolucionen però el sentit és el mateix. Això és el que ha passat amb els mossos i mosses encarregats de portar La Candelera durant la Processó. Fins a primers dels anys 80, era responsabilitat limitada dels nois que havien complit del servei militar durant l'any. Actualment repartida entre els “quintos”, nois i noies que durant l'any compleixen els 18 anys, i que a més de portar la Mare de Déu, es converteixen, junt a les pubilles, en protagonistes de la festa.

La tradició però de La Candelera no es limita al sentiment religiós, sinó que es desplega en qualsevol dels camps de la societat calera, essent la gastronomia, una de les parts més destacades, bàsicament amb els dolços més autòctons, els pastissets i els “corassons”, acompanyament de qualsevol taula ben parada.

La cultura popular s'hi veu representada al llarg dels dies de festa amb la musica de Xarangues i la presència estimadíssima dels Capgrossos (nanos), alguns convertits en veritables personatges de la imaginària popular. Gegants lligats a la història com el Sant Jordi i el Drac, amb els Pere i La Candelera, parella de gegants amb el nom dels patrons locals, encapçalen les cercaviles, tot i que la que més llueix es la de l'Ofrena floral a la Patrona, el mateix 2 de febrer.

Revetlles musicals, aperitius populars, activitats esportives i exposicions, conflueixen durant els dies de festa en els que les tardes mantenen viva una de les tradicions més antigues de la festa, el Ball a la plaça i el sorteig de la darrera coca.

En canvi n'hi ha d'altres que s'han perdut, tot i que s'han recuperat ocasionalment com el Ball de la Candela, dansa reflectida per Joan Amades en el Costumari Català, que protagonitzaven els fadrins i fadrines en sortir de missa a la Plaça de l'Església el dia de la Festa Major, que finalitzava encenent amb ciris les faldilles de la majorala. Aquesta tradició fou recuperada pel patrimoni cultural local, i posada en escena fa uns anys per alguns dels grups de dansa popular del país.

No t'ho perdis!

Què fer

Kensho, Mediterranean Kura

L'Ampolla (a 12.2 Km)

Llegir més...

Jardí Botànic Medicinal, Ecoherbes Park

L'Ampolla (a 12.5 Km)

Llegir més...

Castell de Miravet

Miravet (a 24.3 Km)

Llegir més...

Muntanyes de la Costa Daurada

(a 15.2 Km)

Llegir més...

On menjar

L’Estany - Casa de Fusta

Amposta (a 27.3 Km)

Llegir més...

Restaurant Denver Cambrils

Cambrils (a 30 Km)

Llegir més...

On dormir

Càmping Ampolla Playa -Taiga Delta de l'Ebre

L'Ampolla (a 13 Km)

Llegir més...

Hotel Ametlla Mar

L'Ametlla de Mar (a 1.4 Km)

Llegir més...

Hotel Rull

Deltebre (a 19.6 Km)

Llegir més...

Càmping Resort Alannia Els Prats

Mont-roig del Camp (a 22.8 Km)

Llegir més...

Agenda

Nadal a la Palma d'Ebre

23/12/2024 ...

Llegir més...

Gaudeix del Nadal a Mollet del Vallès!

20/12/2024 - 23/12/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!