Festa dels Tonis de Taradell
Fins al 1982, els actes dels Tonis de Taradell eren organitzats per l'Associació de Sant Antoni Abat, vinculada a la parròquia de Taradell i gestionada per quatre administradors amb mandats de dos anys. Durant dècades, la celebració es centrava en la benedicció dels animals, carreres de burros i algun concert, però amb els canvis tecnològics dels anys 60, els actes van decaure, limitant-se a l'ofici religiós i el ball popular.
El 1982, un grup de vilatans va fundar l'actual Comissió de Festes de Sant Antoni Abat, desvinculant-se de la parròquia i recuperant antigues tradicions com la cursa d'ases i el passant dels Tres Tombs. Des de llavors, la festa s'ha celebrat ininterrompudament el cap de setmana previ al 17 de gener, excepte el 2002, quan es va suspendre el passant per un brot de Pesta Porcina Clàssica.
El 1995 va ser un altre any clau, ja que una renovació de la Comissió de Festes va impulsar un pla estratègic per garantir la continuïtat de la celebració, centrant-se en la recuperació de carruatges i eines de treball tradicionals. Aquesta nova orientació es va consolidar gràcies a la participació en el Congrés de la Cultura d'Osona, organitzat pel Consell Comarcal.
Taradell s'ha convertit en un referent dels Tres Tombs a Catalunya i, cada gener, pels volts de Sant Antoni Abat, dona el tret de sortida al calendari dels Tonis a Osona. Aquesta tradició centenària ha evolucionat amb els canvis tecnològics en les feines del camp.
L'any 2011, la festa dels Tonis de Taradell va ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional per la seva tasca en la recuperació de tradicions gairebé desaparegudes, la diversitat d'activitats i la forta implicació de la població, convertint-se en un element clau de la identitat local.
La festa ha sabut combinar tradició i innovació, incorporant la figura de l'hereu, la recuperació de carruatges i eines, concursos escolars, presència a les xarxes socials, i altres activitats com el camp de treball, la participació en sèries de televisió, l'Ecomuseu del Blat, les fogueres de Sant Antoni, el Tast del Porc, els jocs tradicionals, les passejades en burro, exposicions i la potenciació de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font, amb l'Espai Joan del Colomer.
També et pot interessar: Festes de Sant Antoni Abat i dels Tres Tombs 2026
Rutes properes
Veure totes »- Recorregut pel Sender PR C-93 de Santa… (a 3.2 km)
- Recorregut pels Refugis de l'Aeròdrom… (a 3.2 km)
- El Pirineu Comtal: un tomb per la identitat… (a 3.7 km)
- Fires, pessebres vivents, jocs i teatre… (a 5.5 km)
- Ruta dels ibers ausetans (a 6.3 km)
Què fer
Federació Pessebres Vivents de Catalunya
Tona (a 5.5 Km)La Federació Pessebres Vivents de Catalunya és una associació cultural no lucrativa, constituïda…
MEV, Museu d'Art Medieval
Vic (a 6.8 Km)Conferències, visites guiades, recorreguts temàtics, tallers, cursos... Descobreix les col·leccions permanents i…
Centre d’Interpretació el Camp de les Lloses
Tona (a 5.7 Km)El Parc Arqueològic del Camp de les Lloses està format pel seu…
On menjar
La Calma, el Bellver
Tagamanent (a 13.2 Km)A la Masia Restaurant El Bellver, de 13:00 a 15:30 presentem un…
Braseria Les Comes
L’Esquirol (a 20.7 Km)Situat dins les instal·lacions del Parc d'Aventura Anigami, Ofereixen menús d'amanides amb…
On dormir
Càmping El Pont de Barcelona
Vilanova de Sau (a 11.2 Km)El càmping el Pont està situat en ple cor de les Guilleries…
Casa de colònies El Company, Fundesplai
Vilanova de Sau (a 11.8 Km)Descobreix l'alberg El Company, al municipi de Vilanova de Sau, a la…
Càmping La Vall
Taradell (a 1.3 Km)Situat als afores de Taradell, en una bonica vall on s'ha mantingut…